Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek is het refrein van ‘Wintertenen, luizen en eczeem, de typhus en de kanker en de griep’ van Ischa Meijer, Olga’s lievelingslied. Het werd de titel van dit programma van Olga Zuiderhoek over muziek uit haar 20e eeuw en ze wilde Gerard Bouwhuis voor de muziek, waar het om draait: Bartok, Antheil, Andriessen, Breuker, Gershwin, Johnny & Jones en natuurlijk Stravinsky. Ze laten de doden meespelen: Gerard speelt met Breuker, Olga zingt met Ischa. 

Totaaltheater op 5 vierkante meter: tekst, muziek en beeld, vaak grappig, soms woestmakend droevig, maar hoe dan ook: er klinkt muziek!
Gerard speelt en Olga vertelt waarom. ‘De 20e eeuw telt 2 wereldoorlogen, ik heb ze beide misgelopen, hoeveel mazzel kan je hebben.

Tekst, spel: Olga Zuiderhoek
Piano: Gerard Bouwhuis
Video, beeld: Peter Claassen
Regie: Kees Prins
Productie: Hanneke Uijt de Willigen

Met dank aan Theaterbureau De Mannen
speciale dank aan Heleen Hulst

Olga bij...

olga zuiderhoek

Olga Zuiderhoek (1946) is actrice. Na jarenlang verbonden te zijn geweest aan Het Werkteater Amsterdam, werkte ze onder meer voor muziektheatergroep Orkater en de Mexicaanse Hond.

Ze speelde in vele nieuwe stukken van eigen bodem. Van Adriaan van Dis, Judith Herzberg, Paul Haenen, Frank Houtappeles, Robert Alberdingk Thijm, Wim T Schippers, Kees van Kooten en Alex van Warmerdam.

Ook werkte ze voor film: Opname, Abel,Theo en Thea , Ja zuster nee zuster, April May en June. En televisie onder andere Hallo Medemens, Seth en Fiona, We zijn weer thuis, De eenzame oorlog van Koos Tak, Het geheime dagboek van Hendsrik Groen serie1, Penoza en In Freudesnaam.

In 1986 won Zuiderhoek ‘het gouden hart van Rotterdam’ met Danny en Roberta en in 2007 ‘de Publieksprijs’ voor de voorstelling Wie is er bang voor Virginia Woolf in de regie van Gerardjan Rijnders. In 2014 en 2015 speelde ze Koningin Wilhelmina in de musical Soldaat van Oranje.

Ze maakte een kookboek over zoutloos eten: ‘Ongezouten Zuiderhoek’ met tekeningen van Peter van Straaten.

gerard bouwhuis

De pianist Gerard Bouwhuis is gespecialiseerd in eigentijds repertoire. Hij geeft recitals en is een veelgevraagd gast bij bijna alle gerenommeerde ensembles en orkesten in Nederland. Hij was als solist betrokken bij uitvoeringen met onder andere  Schönberg Ensemble, Ebony Band, LOOS, Nederlands Blazersensemble en het  Radio Kamerorkest met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen, Peter Eötvös en Emilio Pomarico. In 1978 richtte hij met Cees van Zeeland het Pianoduo op waarmee hij verscheidene CD’s opnam.

In de loop van zijn carrière heeft Gerard Bouwhuis veel componisten geïnspireerd nieuw werk voor hem te schrijven, onder wie Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Martijn Padding, Rob Zuidam en Guus Janssen. Als solist maakte hij tournees door Noord- en Zuid-Amerika, Canada, Australië en Japan.

Met de violiste Heleen Hulst vormt hij sinds 1998 een duo en samen richtten zij in 2005 Nieuw Amsterdams Peil op, een ensemble gespecialiseerd in de kamermuziek van de 20e en 21e eeuw. De componist Boudewijn Tarenskeen schreef voor Bouwhuis en Wende een speciale Winterreise, waar zij in 2016 mee toerden.

Voor zijn bijzondere inzet voor de hedendaagse Nederlandse muziek ontving hij in 2003 de Theo Bruinsprijs. Gerard Bouwhuis is docent hedendaagse muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en is lid van het muzikantencollectief Splendor.